Home » Hoe speel je Weerwolven van Wakkerdam? – Spelregels

Hoe speel je Weerwolven van Wakkerdam? – Spelregels

Weerwolven van Wakkerdam - Het Pact

Het spel Weerwolven van Wakkerdam is een sociaal rollen spel geschikt voor groepen van 8 tot 18 spelers. Het spel wordt leuk voor spelers vanaf 10 jaar en blijft leuk voor volwassenen. Tijdens het spel ga je op zoek naar de weerwolven die zich tussen de burgers verschuilen. Als weerwolf doe je er juist alles aan om niet ontdekt te worden. Dit spannende kaartspel wordt uitgegeven door 999 Games. Je speelt dit spel in gemiddeld 45 minuten. Dit is wel sterk afhankelijk van je groepsgrootte.

Het verhaal

In het middeleeuwse dorpje Wakkerdam wonen alle bewoners in vrede samen. Tot dat ene moment. Iemand slaat een kreet! Wat is er aan de hand! Het lichaam van de burgemeester ligt bewegingloos op grond. Een donkere gedaante schiet weg in een donker steegje. De burgemeester is vermoord! Wie heeft dit op zijn geweten. Is de legende dan toch waar en zijn de weerwolven teruggekeerd in Wakkerdam?

De spelleider begeleid het spel

Om te beginnen wordt er een verteller uitgekozen, dit is de spelleider. De spelleider speelt zelf niet mee en is verantwoordelijk voor het in goede banen lijden van het spel. De spelleider geeft iedere deelnemer een kaart. Als speler bekijk je nu je karakterkaart en laat je deze aan niemand zien. Op de kaart staat je rol. Ben je een burger? Probeer dan om alle weerwolven te ontmaskeren. Ben je een weerwolf? Dan probeer je juist alle burgers te vermoorden

De nacht

De spelleider sust nu alle spelers in Wakkerdam in slaap en iedereen sluit de ogen. De nacht is begonnen. De spelleider roept nu één voor een de karakters op.

Alleen de eerste nacht

 1. De spelleider roept de dief op. De dief wordt wakker en bekijkt de twee gedekte kaarten in het midden van de tafel. Dan kiest de dief één van de karakter kaarten uit en wisselt deze om met zijn eigen kaart. De spelleider zegt: “De dief valt weer in een diepe slaap”
 2. De spelleider roept cupido op. Cupido wordt wakker en wijst twee geliefden aan. Deze spelers worden smoorverliefd op elkaar. De spelleider loopt een rondje door de kring en tikt de geliefden zachtjes op de knie of schouder aan. Hierna brengt de spelleider cupido weer in slaap.
 3. De geliefden worden wakker. De spelleider roept de geliefden op om wakker te worden. Hierdoor weten de geliefden van elkaars bestaan en vallen vervolgens weer in een diepe slaap.

Normale nacht fase.

 1. De ziener wordt wakker. “De ziener wordt wakker en wijst een speler aan van wie zij de identiteit wil ontdekken”. De spelleider laat vervolgens stilletjes de karakterkaart van de uitgekozen speler aan de ziener zien. “De ziener valt weer in een diepe slaap”.
 2. Dan worden de weerwolven wakker. “De weerwolven openen de ogen en kijken elkaar aan.” Gezamenlijk kiezen ze nu een slachtoffer voor deze nacht. Na het kiezen van een slachtoffer vallen de weerwolven weer in slaap.
 3. Nu wordt de heks wakker. De spelleider wijst nu voor de heks aan wie het slachtoffer is van de weerwolven. “Wil de heks haar levenselixer inzetten om deze speler te redden? Wil de heks haar vergif aan iemand toedienen?”. Vervolgens gaat ook de heks weer slapen.

De ochtend

Nu de ochtend is aangebroken maakt de spelleider de slachtoffers van afgelopen nacht bekend. De spelleider maakt aan alle spelers bekend wat de rol was van de slachtoffers. Wanneer alle slachtoffers bekend zijn gemaakt gaan we over naar de dag. Lig je als speler uit het spel? Je mag dan op geen enkele manier meer communiceren met de spelers die nog wel in het spel zitten.

De dagelijkse discussie

De dorpelingen gaan nu met elkaar in discussie. Ze proberen nu uit te zoeken wie de weerwolven zijn. De weerwolven doen er alles aan om niet door de mand te vallen en de verdenkingen te leggen op onschuldige burgers. Je mag liegen over je rol en dingen zeggen om anderen op het verkeerde been te zetten. Je mag als spelers natuurlijk nooit je karakterkaart omdraaien om te bewijzen dat je de waarheid verteld.

De stemming

Op een gegeven moment besluit de spelleider dat er genoeg is gediscussieerd. We gaan nu over in de dagelijkse stemming. De spelleider telt af en alle spelers wijzen naar een andere speler. De speler met de meeste stemmen ligt nu uit het spel. De rol van deze speler wordt door de spelleider bekend gemaakt. Zijn er nu nog weerwolven en burgers in het spel? Dan gaan we nu door naar een nieuwe nacht.

De verschillende rollen in het weerwolven kaartspel

 • De weerwolven – Elke nacht worden de weerwolven wakker en kiezen ze gezamenlijk een burger om te verslinden.
 • Gewone burgers – De gewone burgers spelen voor team burger en hebben als doel om de weerwolven op te sporen en uit te roeien. Dit doen ze door overdag een speler uit het spel te stemmen.
 • De ziener – De ziener is een burger en kiest elke nacht een speler uit waarvan ze de ware identiteit wil ontdekken. De ziener krijgt in de nacht de karakterkaart te zien van één speler naar keuze.
 • De heks – De heks speelt voor team burger. Ze heeft drankjes. Een levenselixer en een vergif. Elke nacht nadat de weerwolven in de nacht een slachtoffer hebben gemaakt wordt de heks door de spelleider gewekt. De spelleider laat aan de heks weten welke speler het slachtoffer is van de weerwolven. De heks krijgt nu de keuze om haar levenselixer in te zetten. Doet ze dit dan blijft het wolvenslachtoffer leven. Daarnaast krijgt de heks de keuze om haar vergif aan een speler naar keuze te geven. Doet ze dit dan zal deze speler de nacht niet overleven. De heks mag zowel het levenselixer als het vergif maar één keer in het spel inzetten.
 • De jager – De jager speelt voor team burger. Heeft de jager het leven gelaten, dan mag hij met zijn laatste adem een kogel schieten. De jager kiest een speler uit, die direct het leven wordt ontnomen.
 • Cupido – Speelt voor team burger. Cupido wordt alleen in de eerste nacht wakker. Als Cupido wakker wordt wijst hij twee spelers aan. Deze spelers zijn vanaf nu de geliefden. De geliefden worden door de spelleider aangetikt en wakker gemaakt. Zo weten de geliefden van elkaar dat ze de geliefden zijn. Wanneer één van de geliefden sterft dan sterft ook de andere geliefde direct aan liefdesverdriet. De geliefden hebben als doel om samen tot het einde over te blijven. Let op! Zijn de geliefde een burger en een weerwolf? Dan winnen ze alleen het spel als ze alle andere spelers weten uit te schakelen.
 • Het “onschuldige” meisje – Het meisje speel ook voor team burger. Ze mag in de nacht de weerwolven bespioneren door tussen haar wimpers door te gluren. Wordt zij door een weerwolf gesnapt, dan sterft ze direct (en in stilte) in plaats van het door de weerwolven aangewezen slachtoffer. Het onschuldige meisje mag alleen spioneren wanneer de weerwolven actief zijn.
 • De burgemeester – Een door het volk aangestelde rol. De burgemeester wordt aan de hand van een speciale stemronde door het volk gekozen. Deze stemming vindt plaats direct na de bekendmaking na de eerste nacht. De gekozen speler mag de benoeming niet weigeren. De stem van de burgemeester telt dubbel in de aankomende stemrondes. Sterft de burgemeester? Dan benoemd hij in zijn laatste adem een opvolger voor het burgemeesterschap.
 • De dief – Als je met de dief speelt, dan voegt de spelleider twee kaarten meer dan het aantal spelers toe. Aan het begin van de eerste nacht wordt hij wakker gemaakt. De dief krijgt mag dan tussen de twee overgebleven kaart kiezen. Vanaf nu speelt de dief het door hem gekozen karakter. De dief mag er ook voor kiezen om de dief te blijven. Hij speelt dan verder als normale burger. Ziet de dief twee weerwolven? Dan moet hij één van de twee weerwolven kaarten overnemen.

Meer rollen? Bekijk meer speciale rollen en hun beschrijving op de wikipedia van Weerwolven van Wakkerdam

Maak jij als spelleider deze fouten?

Het is als spelleider heel makkelijk fouten te maken, waardoor je het spel voor de spelers verpest. Dit wil ik jou niet laten overkomen. Daarom lees je hier hoe je de meest gemaakte spelleiders fouten kunt voorkomen en oplossen, zodat je een onvergetelijke indruk achter laat bij jouw spelers.

Hoe organiseer je een onvergetelijke weerwolven avond?

Het Pact – 999 Games

Wil je met veel speciale karakters spelen en tot wel 47 spelers? In het samengestelde spel Het Pact uitgegeven door 999 Games zit naast het basisspel ook de uitbreidingen Volle Maan, Karakters en Het Dorp. Dit is het spel waarmee ik nu al meer dan 150 potjes weerwolven heb gespeeld!

Weerwolven van Wakkerdam – Het pact